
Lariks en/of Douglas hout: Is het nu hetzelfde of niet?
NEE, ze zijn niet hetzelfde, er zijn wel degelijk verschillen en is onterecht dat deze twee houtsoorten als hetzelfde bestempeld worden.
In deze blog leest je wat de verschillen zijn tussen Douglas en Lariks, hoe je het kan zien en herkennen en waarom zou je voor 1 van beide moten kiezen?
Lariks en Douglas zijn verschillende bomen!
Om te beginnen met de verschillen:
Het hout komt van twee verschillende bomen!
Douglas komt van een spar en wel de Douglas spar (Oregon Pine in het engels). Zie hier ook Wikipedia voor meer informatie.
Lariks komt van een lariks. Er zijn meerdere soorten maar ik werk met Siberisch lariks en daar gaat deze informatie over. Wikipedia zegt dit over Siberisch Lariks.
Verder is de kleur is verschillend: Het kernhout van Douglas is roze-bruin oranje achtig en het spinhout is lichtbruin. Het kernhout is heeft een gemiddelde duurzaamheidsklasse en het spint hout een lage duurzaamheidsklasse. Spint hout is jong hout (van 1 jaar) wat nog niet is uitgehard en dit zit altijd aan de buitenkant van de boom. Is vaak lichter van kleur (tot wit) en zacht.
Lariks is lichtbruin van kleur en heeft niet de oranje gloed.


Lariks en Douglas herkennen
Deze twee bomen zijn redelijk makkelijk van elkaar te onderscheiden wanneer je het volgende ezelsbruggetje onthoud:
Spar – Onthoud de ‘S’ van Spar en koppel deze aan de ‘S’ van Solo > De naalden van een Spar staan altijd Solo op het hout.
Lariks – Onthoud de ‘L’ van Lariks en koppel deze aan de ‘L’ van Legio > De naalden van een Lariks staan altijd Legio bij elkaar (in een bosje) op het hout
Den – Onthoud de ‘D’ van Den en koppel deze aan de ‘D’ van Duo > De naalden van een Den staan altijd in Duo’s op het hout.


Dit is natuurlijk een handig ezelsbruggetje wanneer je in het bos loopt maar in de houtwinkel (tuincentrum, bouwmarkt of houthandel) is dit een stuk lastiger. Mede ook omdat de verkopers vaak niet eens het verschil weten.
Zoals hierboven al gezegd: de kleur is een redelijk goede indicatie, zeker bij vers hout. Wanneer het een oranje/roze gloed heeft is het bijna zeker Douglas. In de meeste gevallen wordt ook Douglas verkocht of gebruikt.
Dit wordt gedaan omdat het snel groeit en omdat het duurzaam is, ZEGGEN ZE. Oke, Douglas is wel duurzaam maar niet zo goed als dat je graag zou willen of als dat ze zeggen. Het spint hout is helemaal niet zo duurzaam en het kernhout is middelmatig duurzaam.
Verder is het erg lastig om Lariks en Douglas uit elkaar te houden.
Welke moet ik kiezen? Lariks of Douglas?
Tja, dat is afhankelijk van wat je wilt.
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder. Maar het gaat langer mee en is dus duurzamer dan Douglas.
Ze worden allebei na verloop van tijd grijs maar dat wordt elke onbehandelde houtsoort. Dit grijze is overigens gewoon vuil wat je er ook weer af kan boenen, spuiten of schuren.
Mijn favoriet is Lariks en specifiek Siberisch Lariks, de structuur is mooi compact en door het hoge hars gehalte is het heel duurzaam hout.


Lariks en Douglas is dus duidelijk NIET hetzelfde en let dus goed op wat je koopt.
Wil je een mooie tuintafel of ander meubel van Siberisch Lariks, kijk dan eens op mijn website of in de shop.
[…] / BLOG Geplaatst op 4 juli 20204 juli 2020 door Ed — Geef een […]
Prima uitleg