Roubo werkbank

Roubo werkbank
Roubo werkbank

De Roubo werkbank is ontworpen door André Roubo in de 18de eeuw. Hij heeft deze werkbank beschreven en gebouwd naar ontwerpen van een Duitse houtbewerker. In de loop der tijd zijn diverse modellen ontstaan en geprobeerd.

De split top die je hier ziet is later door Benchcrafted ontwikkeld. Benchcrafted is een bedrijf wat de hardware maakt voor deze Roubo werkbank en zij hebben veel onderzoek gedaan naar wat nu uiteindelijk het beste model is. Daar hebben ze hun hardware op aangepast en de werkbank die je hier ziet is het resultaat.

Staartklem

De staartklem zit prominent op de linker voorpoot en heeft een verschrikkelijke grote klemkracht. Dit wordt nog een keer versterkt doordat er leer zit aan de binnenkant van de klem. Dit mechanisme is ontwikkeld door Benchcrafted en is net zo simpel als dat het sterk is. Uitgevoerd in zwaar gietijzer en indien goed geïnstalleerd loopt het heel soepel. Met een flinke zwaai aan het wiel kan de helemaal open of dicht gedraaid worden. Bekijk hier ook de film van deze werkbank.

roubo werkbank
Staartklem
werkbank
Staartklem met plank
roubo
Open staartklem

Sliding deadman

Een belangrijk onderdeel van het originele ontwerp van de Roubo werkbank was de beweegbare tweede staartklem. Deze was echter groot en lomp en lastig te verschuiven. Daarbij zat hij altijd in de weg wanneer je hem niet nodig hebt. Hiervoor is de ‘deadman’ ontworpen door Benchcrafted welke vlak ligt met de voorkant van de werkbank en daardoor niet in de weg zit. Met behulp van een speciale klem doet de ‘deadman’ hetzelfde als een complete staartklem. Hij is natuurlijk ook veel lichter en daardoor makkelijker te verschuiven.

roubo werkbank
Originele Roubo werkbank
Roubo sliding deadman

Eindklem

De eindklem is uitgebreid getest door Benchcrafted op gebruik, klemkracht en gemak. Na een paar kleine aanpassingen heeft deze klem een vast plekje gekregen in dit ontwerp. Een uitstekende klem waarmee je makkelijk lange stukken hout kan klemmen in combinatie met de verplaatsbare stops. Maar ook korte stukken zijn eenvoudig rechtop te plaatsen in de klem.

Roubo eindklem met plank
Eindklem met stops

Het mechanisme is ook hier van robuust gietijzer en zwaar uitgevoerd, het wiel draait soepel en de knop zorgt er voor dat je snel kan openen en sluiten.

Split top

Het in tweeën verdeelde werkblad heeft als voordeel dat het relatief makkelijk uit elkaar te halen is voor wanneer de werkbank verplaatst moet worden. Daarnaast is de uitsparing tussen de werkbladen dusdanig groot dat er een lijmtang tussendoor past om werkstukken op het werkblad te kunnen vastklemmen.

De plank die in het midden past kan er makkelijk worden uit gepakt en omgedraaid. Hierdoor komt deze op de korte dwarsleggers van de werkbank te liggen en steek een klein stukje boven het werkblad uit. Nu kan je deze plank als stop gebruiken om kleine stukken hout te bewerken.

Roubo stop met schaaf
Roubo stop met schaaf
Gereedschap in middelste plank

Tevens kan je in de uitsparingen stukken gereedschap zetten die je op dat moment even niet nodig hebt.

De twee delen van het werkblad liggen op grote nokken welke bovenop de poten zitten. Aan de onderkant van het blad zit een uitsparing welke daar precies overheen valt. Om beweging van het blad tegen te gaan zitten er aan de onderkant vier grote schroeven welke het werkblad op zijn plek houden. Hierdoor is het geheel makkelijk uit elkaar te halen wanneer het verplaatst moet worden.

Roubo werkbank vooraanzicht

De poten zijn massief en bijna 10x10cm waardoor een extreem stabiel frame ontstaat om op te werken. Het frame zelf zit met zogenaamde bed bouten en pen/gat verbindingen in elkaar en wordt zo stevig in elkaar getrokken dat beweging onmogelijk is. Ook bij zwaar werk blijft deze werkbank op zijn plek staan en beweegt niet mee met de bewerking dit wordt uitgevoerd.

Informatie

Wilt u ook zo’n werkbank? De prijs van deze werkbank ligt rond de 5.000,00 euro. Afhankelijk van de maat, de houtsoort en de prijs van het hout. Neem contact op voor meer informatie.

Ed Martijn
De Berchein 6
8702CZ Bolsward
0515-781441
kantoor@houtwerf6.nl

De Roubo werkbank is een fantastische werkbank en zijn super om mee te werken. Ik heb er al een aantal gemaakt, hieronder een impressie.

Klik op de foto voor meer foto’s en een vergroting!